Om van een toren een duurzaam gebouw te maken, moeten alle registers open. Gezien de beperkte footprint van het gebouw is er weinig dakoppervlak voor waterberging, zonnepanelen en groen. Niettemin is Lycka een duurzaam en natuur-inclusief gebouw. Hiervoor zijn een aantal ingrijpende maatregelen getroffen.
Om te voorkomen dat bij stortbuien het riool overbelast raakt, wordt er regenwater op de daken gebufferd. Tijdens een regenbui wordt het water eerst op de daken verzameld en later geleidelijk afgevoerd. Een deel van het regenwater wordt opgeslagen om de groene daken in droge tijden van water te voorzien.
De beplanting van de daktuin en de groene gevels is nauwkeurig afgestemd op hun oriëntatie. De planten op de zuidelijke zonzijde verschillen van die aan de schaduwrijke noordzijde. Door de diversiteit aan beplanting worden insecten en vogels aangetrokken, met een rijke verscheidenheid aan planten en dieren als gevolg.
Om te voldoen aan de energievraag zijn zonnepanelen op het bovenste dak van het gebouw geplaatst, aangevuld met panelen op het dak van het kantoor van Eigen Haard aan de overzijde van de Arlandaweg. Het gebouw heeft een centrale WTW-unit. De ventilatie-installaties in de appartementen zijn zo ingeregeld dat het in iedere woning mogelijk is om de ramen open te zetten.
De nabijheid van het station Sloterdijk heeft het mogelijk gemaakt om volledig in te zetten op OV en fietsgebruik en een autovrij gebouw te maken. Er zijn geen parkeerplaatsen voor auto’s maar er is wel een grote gezamenlijke fietsenstalling in het gebouw.